afscheid

Blog: “Hoezo week van de Integriteit?”

Lotte RooijendijkAlgemeen, Corruptie, Evenementen, Event, Fraude, Integriteit, Intern nieuws, Nieuws

Amsterdam, 24 november 2020 – Naar aanleiding van de activiteiten van Transparency International Nederland (TI-NL) in aanloop naar de Week van de Integriteit, schreef TI-NL directeur Lousewies van der Laan onderstaande blog. Over hoe integriteit een permanente rol in ons leven zou moeten spelen. 

Van 1 t/m 9 december vindt de “Week van de Integriteit” plaats. Dit initiatief van de International Chamber of Commerce (ICC) is een uitgelezen kans om Nederland bewuster te maken van het belang van integriteit. Overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties, zoals wij, doen mee door in deze week hun eigen initiatieven te ontplooien. Net zoals bij Internationale Vrouwendag bekruipt mij dan altijd een gevoel van onbehagen. Gelijke rechten voor vrouwen moet je toch ook het hele jaar doen? Integriteit zou ook altijd een belangrijke rol moeten spelen in ons handelen, diep verweven in de systemen en het handelen van bedrijfsleven, de politiek en overheid.

Zo ver zijn we nog niet, getuige het Exporting Corruption rapport dat onlangs door Transparency International is uitgebracht. Legio Nederlandse bedrijven komen in het nieuws en soms voor de rechter wegens omkoping in verre landen om orders binnen te halen of concessies te verkrijgen. Postbusbedrijven aan de Zuidas worden gebruikt om grote vermogens weg te sluizen die met duistere activiteiten elders zijn verkregen. En soms speelt de Nederlandse overheid bewust of onbewust daarbij een ondersteunende rol. Vandaar dat het Jaarcongres van TI-NL op 1 december gewijd wordt aan dit onderwerp. Interessante sprekers vanuit de journalistiek, het bedrijfsleven en TI-NL zullen zich bezighouden met de volgende vraag: Hoe stopt Nederland het faciliteren van corruptie?

Een dag later, op 2 december, is er een activiteit van onze Commissie Netwerk Integriteit. De Commissie probeert kennis en bewustzijn over integriteit in onze opleidingen en onderwijs beter te verankeren. De Commissie bereidt thans onderzoek voor naar de vraag of en op welke wijze integriteit en ethiek aan de orde komen in de curricula van het wetenschappelijk en hoger beroepsonderwijs.

Alles wat je aandacht geeft groeit, ook integriteit.

Voor bedrijven die meer willen doen met integriteit is er het TI-NL Business Integrity Forum (“BIF”). Institutionele leden van TI-NL kunnen zich via dit platform uitspreken over integriteit, van elkaar leren en best practices delen. Tijdens de Week van de Integriteit, op 3 december, organiseert TI-NL de najaarseditie van het Business Integrity Forum. Deze editie staat in het teken van corruptie en integriteitsproblemen bij overnames, fusies en joint ventures, met onder andere sprekers van ABN-AMRO en Norton Rose Fulbright. Het is fijn om te zien dat het BIF zich heeft ontwikkeld tot een omgeving waarin mensen op vertrouwelijke basis kunnen bespreken waar ze in de praktijk tegenaan lopen. Bedrijven kunnen leren van ervaringen van anderen. Het is fantastisch om grote namen aan boord te hebben, zoals Schiphol en Heineken. Maar ook kleinere bedrijven zijn actief in het forum om te reflecteren op integriteit binnen de organisatie. Alles wat je aandacht geeft groeit, ook integriteit. Institutionele leden stimuleren hun bewustzijn omtrent integriteit en steunen op die manier ook TI-NL.

De Week van de Integriteit wordt formeel afgesloten door de slotconferentie van het ICC op 9 december, met als thema Ethics and Progress, Towards conscious capitalism. TI-NL organiseert op 8 december haar eigen slotevenement: de wereldpremière van de documentaire “In de Ban van de Bom”. Deze documentaire vertelt het verhaal van Frits Veerman, die als klokkenluider zijn werkgever waarschuwde over de Pakistaanse atoomspion Abdul Khan. Als dank verloor hij zijn baan en werd hij geïntimideerd door de Binnenlandse Veiligheidsdienst. Ondertussen werd Pakistan met de kennis van Khan een atoommacht en verkocht de informatie door naar Iran en Libië. Na een strijd van 45 jaar heeft de heer Veerman afgelopen juli eindelijk erkenning gekregen van het Huis van Klokkenluiders. Jammer genoeg staat hij ondanks deze erkenning verder nog steeds met lege handen; geen excuses, geen compensatie, nog geen bloemetje heeft hij ooit gehad. Dit laat zien dat het klokkenluidersbeleid in Nederland nog steeds tekortschiet. Op de avond van de uitzending zullen we in gesprek gaan met documentairemaker Frans Bromet en Frits Veerman zelf.

Allemaal interessante activiteiten in wat belooft een hele mooie week te worden. Want hoewel we integriteit natuurlijk het hele jaar moeten doen, is een Week van de Integriteit een mooie aanleiding om wat aandacht te brengen voor een belangrijk onderwerp. Op 1 oktober ben ik begonnen als directeur bij TI-NL. Het is ongelofelijk mooi om te zien wat een belangrijke dingen er bij deze organisatie gebeuren. Hoe meer mensen zich aansluiten, hoe sterker onze stem zal zijn. Hopelijk zijn deze activiteiten dan ook aanleiding voor meer mensen en bedrijven om lid te worden van TI-NL.

Lousewies van der Laan

Lousewies

Voor eventuele (pers)vragen kunt u mailen naar communicatie@transparency.nl of bellen naar 0681083627.