UBO-transparantie

Paradise Papers demonstreren noodzaak UBO-transparantie in de EU

Lotte RooijendijkAlgemeen, Corruptie, Europees, Feature, Internationaal, Nieuws, Wetgeving

Amsterdam, 13 november 2017 – De Paradise Papers zijn de meest recente openbaringen in een reeks onthullingen over het schimmige financiële stelsel. Er is een almaar groeiende publieke verontwaardiging over de directe impact die geheime geldstromen hebben op het alledaagse leven. Deze praktijken dragen bij aan het ondermijnen van onze democratieën en het vertrouwen van burgers in overheidsinstellingen.

Het feit dat er weer een dergelijk grote onthulling is gedaan, laat zien dat geheimhouding in de financiële sector nog steeds een enorm probleem is. Complexe grensoverschrijdende juridische structuren worden gebruikt om een ​​breed scala aan illegale activiteiten te vereenvoudigen, van corruptie en fraude tot misbruik van belastingregelingen.

Belang UBO-transparantie

Het werkelijke schandaal zit hem in het feit dat belastingontwijking wettelijk gezien legaal is. Er worden dus feitelijk geen wetten geschonden maar er wordt gebruikt gemaakt van slecht ontworpen of slecht op elkaar aansluitende wetten. Wie over voldoende financiële middelen beschikt om advocaten en accountants in te huren die de trucjes beheersen, kan door geheimhoudingsstructuren de verplichtingen ontlopen waaraan gewone burgers zich wel moeten houden.

Het zou niet langer mogelijk moeten zijn dat individuen hun identiteit achter schimmige rechtspersonen kunnen verbergen. Om dit tegen te gaan moeten alle landen centrale, openbare registers van de echte eigenaars van bedrijven houden – de zogenaamde UBO-registers. Regeringen over de hele wereld moeten eisen dat elk bedrijf dat zich aanbiedt voor een openbare opdracht of onroerend goed aankoopt of verkoopt, de informatie rondom de uiteindelijke belanghebbenden vastlegt en openbaar maakt.

Historische kans voor de EU

De EU heeft nu een historische kans om aan te tonen dat zij adequaat kan reageren op publieke zorgen en volledige transparantie kan bieden over wie wat bezit. Op dinsdag 14 november komen de EU-instellingen bijeen om wet-en regelgeving te bespreken die veel van de problemen in de Paradise Papers rechtstreeks aan kunnen pakken, waaronder corrupte personen die ondoorzichtige offshore-constructies gebruiken om hun onrechtmatig verkregen winst te verbergen, zoals bijvoorbeeld een Oekraïense ambtenaar die naar verluidt financiële controles probeerde te omzeilen door het creëren van obscure entiteiten op de eilanden Cyprus, Man en Schotland.

De EU debatteert momenteel over nieuwe regels om de transparantie rondom uiteindelijke belanghebbenden te vergroten, waardoor dit soort duistere praktijken worden verhinderd en een einde wordt gemaakt aan georganiseerde geheimhouding, maar de uitkomst van een overeenkomst op dinsdag is vooralsnog onzeker. Zal Estland, als huidige voorzitter van de EU, die de onderhandelingen leidt, in het nieuwe tijdperk van transparantie adequaat reageren op de gebeurtenissen of zal het speciale belangen boven het algemeen belang uit laten stijgen?

In de nasleep van de Panama Papers vorig jaar zijn er in 79 landen ten minste 150 onderzoeken, audits of onderzoeken aangekondigd en onderzoeken overheden meer dan 6.500 belastingbetalers en bedrijven. De Paradise Papers moeten niet alleen leiden tot onderzoeken, maar moeten ook aantonen hoe belangrijk het is om een einde te maken aan geheimhouding in het financiële systeem. Hiervoor is het noodzakelijk dat de EU Europese wet- en regelgeving ontwerpt die een einde maken aan geheimhouding en het moeilijker maken dit soort juridische en fiscale constructies op te zetten.

Vandaag stuurde TI-NL deze brief  naar minister van Financiën Hoekstra: Letter TI-NL minister Hoekstra.