WK2018

WK2018: een terugblik op vier jaar aan integriteitskwesties

Anne Scheltema BeduinAlgemeen, Corruptie, Feature, Integriteit, Internationaal, Nieuws, Sport

Amsterdam, 14 juni 2018 – Vandaag begint het eerste duel van het WK2018. Het duel tussen Rusland en Saudi-Arabië vindt plaats op de dag na de bekendmaking over het winnende bid voor het WK2026. Canada, de Verenigde Staten en Mexico kregen van de FIFA de organisatie van het toernooi toegewezen, Marokko was verliezend finalist. De procedure rondom de bids voor het WK2026 was de eerste die plaats vond met een vernieuwde, naar verluidt meer transparante procedure naar aanleiding van de eerdere schandalen waarin de FIFA de afgelopen jaren verwikkeld was.

Hoe staan we er nu voor? En wat was de achtergrond achter het corruptieschandaal binnen de FIFA? De volgende 5 geselecteerde artikelen geven een inzicht in de huidige stand van zaken en blikken terug op een periode waarin voetbal en corruptie binnen de FIFA hand in hand leken te gaan.

FIFA: maak het Garcia Rapport Openbaar! – oktober 2014

In september 2014 werd het 350-pagina tellende Garcia rapport afgerond, waarin de bid-procedures rondom de toewijzing van het WK2018 in Rusland en WK2022 in Qatar onder de loep werden genomen. Het onderzoek naar corruptie binnen de FIFA werd ingediend bij de ethische commissie van de FIFA, waar een openbare publicatie werd tegengegaan door toenmalig voorzitter van de commissie Hans-Joachim Eckert.

Vanwege de handelswijze van Eckert kwam al snel een sterk tegengeluid. Binnen Transparency International kwam TI-NL met een resolutie waarbij met klem gezocht werd om het gehele rapport wel vrij te geven – een motie die met een overweldigende meerderheid binnen de internationale TI-beweging werd gesteund.

Uiteindelijk publiceerde de FIFA, na de vele kritieken, in eerste instantie een 42-pagina tellende samenvatting van het rapport in november 2014. Garcia trad vervolgens uit protest af als voorzitter van het onderzoekscomité en nam ontslag bij de FIFA.

Lees verder

Rapport FIFA over vermeende corruptie bij toewijzing WK toch gepubliceerd – juni 2017

Na de publicatie van het rapport bleven binnen de FIFA nieuwe corruptieschandalen naar voren komen. Eckert en FIFA-topman en opvolger van Garcia, Cornel Borbely, werden niet herkiesbaar hersteld voor hun posities binnen de FIFA in mei 2017. Sjeik Ahmad Al-Fahad Al Sabah moest in juni 2017 aftreden op verdenking van het aannemen van bijna één miljoen euro aan steekpenningen.

Het Garcia-rapport zelf bleef na 2014 nog enkele jaren geheim. Het rapport was opgeslagen is een kluis in Zwitserland en het publiek moest het stellen met de samenvatting van Eckert. Dit veranderde toen het Duitse blad Bild een kopie van het rapport in handen wist te krijgen. Na internationale druk op de voetbalbond besloot de FIFA uiteindelijk het gehele rapport te publiceren. Vandaag de dag is het onderzoeksrapport op de website van de FIFA nog altijd in te zien.

Lees verder

WK2018: #IAMANAS, Matchfixing in Saudi-Arabië en Platini’s onthullingen

Mei en juni 2018

In de maanden voor de start van het WK2018 lijkt dat de wereld van het internationale voetbal nog altijd verre van vrij is van corruptie en omkopingsschandalen.

In 2018 berichtte TI-NL over een drietal zaken: het omkopingsschandaal rondom de Saudische scheidsrechter Fahad Al-Mirdasi (18 mei), Michel Platini’s bekentenis over het manipuleren van de groepsindeling van het WK 1998 en, meest recent #IAmAnas, waarmee grootschalige omkopingen binnen de Ghanese voetbalassociatie naar buiten werd gebracht door onderzoeker Anas Aremeyaw Anas.

Meer over het Saudi omkopingsschandaal (18 mei 2018)

Meer over Platini’s onthullingen over het WK 1998 (22 mei 2018)

Meer over #IamAnas (8 juni 2018)

Met de aftrap van vanavond wordt er hopelijk een nieuwe weg ingeslagen door de FIFA. We wensen iedereen een sportief en spectaculair WK toe. Moge het meest integere team winnen!