award

Anti Fraude Award 2018: de genomineerden zijn bekend!

Lotte RooijendijkExtern nieuws, Feature, Fraude, Press Release

Amsterdam, 27 september 2018 – De Anti Fraude Award wordt elk jaar tijdens het Fraude Film Festival uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich op bijzondere wijze heeft ingezet bij de bestrijding van fraude. De award is een initiatief van de stichting Fraude Film Festival. Zowel individuen als organisaties, kunnen worden voorgedragen voor deze prijs, als erkenning en blijk van waardering voor hen die zich bezig houden met de bestrijding van fraude en corruptie. De uiteindelijke winnaar wordt gekozen door het Expert Comité. Bekendmaking van de winnaar volgt op 4 oktober a.s.!

Dit jaar bestaat het Expert Comité uit Adriaan van Dorp (ABN AMRO), André Brantjes (Brantjes Advocaten Amsterdam), Inge-Lisa Toxopeus-de Vries (Hermes Advisory) en Ronald Prins (Fox-IT). Dit jaar werden maar liefst vijfentwintig kandidaten opgenomen in de longlist. Het Expert Comité heeft uit deze groep kanshebbers drie genomineerden gekozen die kans maken op de Anti Fraude Award 2018. Winnaars in de voorgaande jaren zijn Opgelicht?! (2014), Transparency International Nederland (2015), Peter Olsthoorn (2016) en Team High Tech Crime (2017).

De genomineerden hebben zich op aantoonbare wijze onderscheiden op het gebied van fraudebestrijding en zijn een inspiratie voor anderen. Bij haar uiteindelijke keuze laat het Expert Comité zich leiden door fraude in de breedste zin van het woord: een opzettelijke handeling door één of meer personen, waarbij misleiding wordt gebruikt om een onrechtmatig voordeel te behalen. Voor wat betreft de kwalificatie “onderscheidend” wordt meegewogen of (1) de persoon/organisatie/initiatief effectief en proactief is bij het bestrijden van fraude; (2) in staat is een breed publiek te bereiken en in beweging te krijgen en (3) een aantoonbare bijdrage levert aan een weerbare samenleving.

De genomineerden voor de Anti Fraude Award zijn..

  • TicketSwap
  • Bart de Koning
  • Hackshield/Flavour

TicketSwap is een Amsterdamse onderneming waar individuen online en op een veilige manier tweedehands kaartjes kunnen kopen voor bijvoorbeeld concerten en festivals. Het bedrijf is gekozen omdat het volgens het Expert Comité een goed voorbeeld is van hoe fraude – in dit geval de schimmige handel met tweedehands tickets – kan worden aangepakt met een innovatief idee en een doordachte uitvoering daarvan.

Bart de Koning is een onderzoeksjournalist die schrijft voor onder andere ‘Vrij Nederland’ en ‘De Correspondent’. Ook publiceerde hij recent een boek over vriendjespolitiek in Nederland. Het Comité heeft voor hem gekozen omdat hij, door idealisme gedreven, de ‘BV Nederland’ op beschouwende en genuanceerde wijze confronteert met het feit dat het qua fraude en corruptie niet veel beter is dan in andere landen.

Hackshield/Flavour noemt zichzelf ‘De Cyberheroes van de toekomst’. Het collectief zet zich, onder meer door hun hack game ‘Hack Stevie’, in voor bewustwording van cyberrisico’s onder kinderen. Het Comité heeft hen genomineerd omdat zij ervan overtuigd is dat dit initiatief zich onderscheidt door de gekozen doelgroep (kinderen). Door hen spelenderwijs bewust te maken van de online gevaren, draagt dit project op educatieve wijze bij aan het online-weerbaar maken van de nog vaak kwetsbare kinderen.

Ben jij benieuwd welke van de drie genomineerden dit jaar de Anti Fraude Award mee naar huis mag nemen? De winnaar wordt bekendgemaakt op donderdag 4 oktober tijdens het Fraude Film Festival.