uniformiteit

Openbaar Ministerie in hoger beroep tegen veroordeling Stroink

Lotte RooijendijkAlgemeen, Corruptie, Feature, Nationaal, Nieuws, Omkoping, Rechtspraak

Amsterdam, 17 december 2018 – Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in hoger beroep tegen het vonnis in de strafzaak tegen vastgoedondernemer Rudy Stroink en zijn vrouw Saskia van Bohemen. De twee werden veroordeeld voor het omkopen van een Google-directeur. Het OM stelt hoger beroep in omdat het zich niet kan vinden in de strafmaat en stapt naar het Hof.

Voor de omkoping van Google-directeur Simon Tusha kreeg Rudy Stroink een taakstraf van 240 uur en negen maanden cel voorwaardelijk. Zijn vrouw Saskia van Bohemen kreeg 180 uur en zes maanden voorwaardelijk. Het OM had een straf van 21 maanden cel geëist tegen Stroink en 15 maanden cel tegen zijn echtgenote.

‘Onjuist signaal naar de verdachte’

Het OM kan zich niet vinden in de opgelegde straffen omdat het vindt dat met de straf ‘een onjuist signaal uitgaat naar de verdachte – die geen openheid van zaken heeft willen geven – en naar de vastgoedwereld, die welhaast dagelijks bloot worden gesteld aan de verleiding van omkoping, valsheid in geschrift en witwassen.’ Bovendien is de straf niet in verhouding tot eerder opgelegde straffen in vergelijkbare zaken, zoals bij de woningcorporaties Vestia met celstraffen tot drie jaar en Rochdale met een celstraf van 2,5 jaar. Daarnaast riskeert de omgekochte Google-directeur Tusha in deze zaak een straf tot maximaal vijf jaar.

Als eigenaar van het inmiddels failliete vastgoedconcern TCN betaalde vastgoedondernemer Stroink volgens het OM in 2008 1,7 miljoen euro aan steekpenningen via een tussenpersoon aan Google-directeur Simon Tusha. De omkoopsom zou zijn betaald om een contractverlenging voor de Google datacentra te faciliteren. Tusha was verantwoordelijk voor de locatiekeuze van datacentra voor Google. Google huurde uiteindelijk centra van TCN in Groningen en de Eemshaven.

‘Typisch poldervonnis’

Stroink en zijn vrouw werden op 20 november 2018 door de rechtbank in Zwolle schuldig bevonden aan omkoping, maar hoefden van de meervoudige strafkamer niet de cel in. De advocaat van Stroinks echtgenote noemde het een typisch poldervonnis: ‘een keiharde veroordeling en een slappe straf‘.

Tijdens de laatste zittingsdag pleitten de advocaten van Stroink en Van Bohemen nog voor vrijspraak. ‘Als dit omkoping is, is het de stomste ooit‘, stelde de advocaat van Van Bohemen, naar aanleiding van de openheid rondom de betalingen en het grote aantal TCN-medewerkers dat bij de betalingen betrokken was. Stroink verklaarde eerder ter zitting dat hij en zijn echtgenote ‘belazerd waren’ door de tussenpersoon die namens Google optrad.

Vroeger stond Stroink in de vastgoedsector bekend als Mr. Clean. Volgens het FD was hij jarenlang één van de weinigen die in het openbaar kritiek durfde te hebben op de mores in de sector. De vastgoedmarkt zou Stroink ‘een cowboyland, waar de ene hand de andere hand wast’ hebben genoemd. De rechtbank rekende hem extra aan dat hij als zelfverklaard geweten van de sector toch over de schreef ging.