Opnieuw lakse omgang geschenkenregister Kamerleden

Lotte RooijendijkAlgemeen, Belangenverstrengeling, Feature, Nationaal, Nieuws, Open Overheid, Overheid, Politiek

Amsterdam, 3 september 2019 – Thierry Baudet, partijleider voor Forum voor Democratie, heeft minstens twee keer een vlucht gemaakt in een privéjet van een Nederlandse zakenman, zonder hier melding van te maken in het geschenken- of reizenregister van de Tweede Kamer. De vluchten zouden een waarde hebben van duizenden euro’s. Baudet heeft een dringend advies om melding te maken van zijn toenmalig penningmeester genegeerd. Na eerdere incidenten met oud-D66-leider Pechtold, keurt TI-NL de lakse omgang met het geschenken- en reizenregister van Kamerleden af.

Thierry Baudet heeft in 2017 en 2018 op uitnodiging van Fokke de Jong, oprichter van SuitSupply, een bedrijf met 125 vestigingen wereldwijd, meegevlogen in zijn privéjet. In juni 2017 zouden De Jong en Baudet samen met Jort Kelder en oud-VVD kamerlid Joost Taverne naar Ibiza zijn gevlogen om daar een bezoek te brengen aan een bekende nachtclub. Dit meldt HP De Tijd. De vier mannen zijn poserend voor de privéjet te zien op een foto van De Jong. Op de terugweg van deze tweedaagse trip zou Baudet zijn afgezet in Maastricht om aanwezig te zijn voor een politieke bijeenkomst van Forum van Democratie. In 2018 heeft Baudet met De Jong in zijn privéjet meegevlogen naar Schotland.

Van geen van deze vluchten heeft Baudet melding gemaakt in het geschenken- of reizenregister, waar Kamerleden opgave doen van giften in natura alsmede hun buitenlandse reizen. In het geschenkenregister dienen Tweede Kamerleden giften vanaf 50 euro te vermelden. Bij cadeaus van familie of vrienden moeten Kamerleden zelf een inschatting maken of sprake kan zijn van belangenverstrengeling. Daarbij geldt als handvat dat “..als een willekeurige toeschouwer zonder veel omwegen zou kunnen denken dat een bepaalde private omstandigheid van een [Kamer]lid van invloed is op diens stellingname in een publiek vraagstuk”, het raadzaam is deze in het register te melden. Ter illustratie: in het geschenkenregister doet Lodewijk Asscher melding van 4 gekregen kaarten van de KNVB voor de wedstrijd Ajax-Willem II, waar hij met zijn twee zoons en een medewerker naartoe is gegaan. Baudet, samen met een aantal andere kamerleden, heeft tot nog toe geen enkele melding in de registers gemaakt.

Dit incident volgt na eerder verzuim van toenmalig D66-partijleider Pechtold om melding te maken van zijn reis met een privéjet van een Rotterdamse zakenman naar Oekraïne in 2016, ten tijde van het referendum over Oekraine-verdrag. Ook volgde geen melding van het appartement ter waarde van 135.000 euro, dat Pechtold had gekregen van een Canadees oud-diplomaat. Hiervoor is Nederland door de GRECO, het anti-corruptie orgaan van de Raad van Europa, op de vingers getikt.

Baudet verdedigt zich bij NPO Radio 1 door te stellen dat dit een privé-aangelegenheid was van een groep vrienden, waar het register niet voor is bedoeld. Hij erkent dat hij is gewaarschuwd door toenmalig penningmeester Otten, maar hij beweert ook bij andere Kamerleden advies te hebben ingewonnen. De zaken van Pechtold vindt hij niet vergelijkbaar, omdat die in campagnetijd speelde danwel ten tijde van stemming over het Canadees handelsverdrag. Hij kondigt aan met Tweede Kamervoorzitter Arib te overleggen over de kwestie.

Transparency International Nederland zet zich in voor meer transparantie, ook als het gaat om nevenactiviteiten, giften en buitenlandse reizen van volksvertegenwoordigers. Hiermee is beter zicht op eventuele belangenverstrengeling. Zo is TI-NL in navolging van TI-EU bezig met het ontwikkelen van Integrity Watch, een database die de verschillende nevenactiviteiten, giften en reizen van Kamerleden beter inzichtelijk maakt. Daarvoor is het wel noodzakelijk dat de registers volgens de regels worden ingevuld. Bij twijfel, is transparantie de beste keuze. TI-NL dringt bij beide Kamervoorzitters aan op helderheid aan Baudet en alle andere Kamerleden die in verzuim blijven, wat de bedoeling is van de registers. TI-NL hecht grote waarde aan goede nakoming van de registers.