Wirecard

Wirecard-topman verdacht van verdwijnen 1,9 miljard

Lotte RooijendijkAlgemeen, Europees, Feature, Fraude, Journalisten, Klokkenluiders, Overheid

Utrecht, 25 juni 2020 – De net opgestapte topman Markus Braun van het Duitse fintechbedrijf Wirecard is gearresteerd op verdenking van het vervalsen van bedrijfsresultaten. Vorige week bleek dat accountants bijna 2 miljard euro, een kwart van het balanstotaal van het bedrijf, niet konden terugvinden.

Braun zou de omzetcijfers van het bedrijf hebben opgeschroefd om zo aantrekkelijker te zijn voor investeerders en klanten. Wirecard erkende al dat de €1,9 miljard waarschijnlijk nooit heeft bestaan. Braun is op borgtocht vrij. Wirecard heeft vandaag faillissement aangevraagd.

Wirecard is een online betalingsverwerker, vergelijkbaar met het Nederlandse Adyen. Wirecard werd gezien als trots bewijs dat Duitsland mee kon komen in de nieuwe online-economie. Tussen 2016 en 2018 verzevenvoudigde de waarde van het bedrijf. Sinds vorige week is de beurswaarde met meer dan 90% gezakt.

Journalisten en klokkenluider In tegenaanval tegen klokkenluider en journalisten

Een klokkenluider waarschuwde vorig jaar al in de Britse zakenkrant Financial Times dat er zaken niet klopten bij het bedrijf. De krant schreef onder meer over transacties in de boeken met externe bedrijven die niet zouden bestaan en accountant EY daarbij hebben misleid. Wirecard heeft zich verzet tegen die beschuldigingen, beschuldigde de krant van slechte journalistiek en dreigde met de rechter. De Duitse toezichthouder begon daarop een onderzoek naar marktmanipulatie door de journalisten. Ook sommige Duitse media gingen volgens der Spiegel mee in de veronderstelling dat Wirecard slachtoffer was.

Falen van toezichthouder en accountant

Voor de Duitse politiek is het duidelijk dat het financiële toezicht door de overheid heeft gefaald. De minister van Financiën Scholz erkent dat ook de financiële toezichthouder BaFin, die onder zijn eigen ministerie valt, blaam treft. Hij belooft strengere regels.

Toezichthouder BaFin heeft zelf ook fouten toegegeven. Volgens de toezichthouder is dit het grootste schandaal bij een onderneming in de DAX-index, waar de Deutsche Bank en Volkswagen ook genoteerd staan.

Ook accountantskantoor EY ligt onder vuur. Zij hebben 11 jaar lang de boeken gecontroleerd van Wirecard en hebben tot dit jaar dus niet gezien dat de rekeningen bij twee Filipijnse banken waarop de inmiddels beroemde 1,9 miljard zou staan niet bestonden. De Nederlandse beleggersvereniging VEB zou EY aansprakelijk willen stellen voor het dramatische waardeverlies van het aandeel Wirecard op de beurs.

Ook verlies voor ING en ABN Amro

De Nederlandse banken ING en ABN Amro lijden schade door het boekhoudschandaal. Beide banken hebben voor 200 miljoen euro aan krediet uitstaan bij Wirecard. Daarnaast begeleidden de banken vorig jaar een obligatie-uitgifte van 500 miljoen euro. ING was daarbij onderdeel van het leidende bankenteam, ABN Amro hielp mee als ‘joint bookrunner’. Bookrunners worden geacht kritische vragen te stellen aan de accountant en het management, over risico’s die het bedrijf denkt te lopen. Als ze dat niet voldoende hebben gedaan, kunnen de banken bij faillissement aansprakelijk worden gesteld door investeerders.