TI-NL

Top 10 best gelezen artikelen in 2020 – TI-NL

Bart VolleberghAlgemeen, Corruptie, Internationaal, Nationaal, Politiek, Rechtspraak

Amsterdam, 6 januari 2021 –  In dit artikel hebben we de 10 best gelezen artikelen van Transparency International Nederland (TI-NL) uitgelicht. Wil je ook dit jaar op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom corruptie? Word dan lid of schrijf je in voor de TI-NL nieuwsbrief.

1. Trustkantoor TMF in hoger beroep tegen boete voor rol in Mozambikaans fraudeschandaal

Uit onderzoek van TI-NL en de Open Society Justice Initiative is gebleken dat de Nederlandsche Bank in mei 2018 een boete aan TMF oplegde vanwege zijn faciliterende rol bij een fraudeschandaal in Mozambique. TMF is in hoger beroep gegaan en op 17 december 2020 vond de zitting plaats.

2. BuZa ontsloeg klokkenluider ambassade Nigeria onterecht

Op 9 september 2020 concludeerde de rechtbank Den Haag in haar vonnis dat het ministerie van Buitenlandse Zaken ten onrechte een klokkenluidster heeft ontslagen. Deze klokkenluidster, Fidelia Onoghaife, kaartte misstanden door de Nederlandse ambassadeur in Nigeria aan.  In 2019 is zij geschorst en later ontslagen.

3. TI-NL toont indrukwekkende première documentaire Frits Veerman

Op 8 december 2020 vond de wereldpremière van de documentaire ‘In de ban van de bom’ plaats, waarvoor leden van TI-NL en Young TI waren uitgenodigd. Onderwerp van de documentaire is klokkenluider Frits Veerman,  een van de eerste klokkenluiders van Nederland. In de jaren ’70 maakt hij melding van een groots spionageschandaal waarbij nucleaire gegevens het land uit worden gesmokkeld naar Pakistan. Na de première ging Lousewies van der Laan, directeur van TI-NL, in gesprek met Frits Veerman en documentairemaker Frans Bromet. De heer Veerman ontvangt de Young TI Spotlight Award.

4. Integrity Watch: Nederlandse Parlementariërs registreren wel een olifantenknuffel, maar geen Ibizatrip

Om de toegankelijkheid van publieke informatie over onze volksvertegenwoordigers, en daarmee het toezicht van burgers, het maatschappelijk middenveld en journalisten te vergroten heeft Transparency International Nederland in 2020 een online instrument ontwikkeld: Integrity Watch. Op dit platform worden alle giften, reizen en nevenactiviteiten die door Eerste en Tweede Kamerleden zijn geregistreerd, beknopt en overzichtelijk weergeven. Het instrument liet met name zien dat de registers inconsistent en onvolledig werden ingevuld. Op 1 december heeft TI-NL directeur Lousewies van der Laan het Integrity Watch-rapport persoonlijk overhandigd aan de Voorzitter van de Eerste Kamer, de heer Jan Anthonie Bruijn.

5. Vervolging oud-ING-topman Hamers omslagpunt in Nederlands schikkingsbeleid

Op 9 december 2020 oordeelde het Gerechtshof in Den Haag dat oud-ING-topman Ralph Hamers tóch strafrechtelijk vervolgd moet worden voor zijn rol in de witwasaffaire, waar de bank in 2018 een megaschikking van €775 miljoen voor sloot met het Openbaar Ministerie.

6. Lousewies van der Laan nieuwe Algemeen Directeur TI-NL

Per 1 oktober 2020 heeft TI-NL Lousewies van der Laan benoemd tot Algemeen Directeur. Lousewies heeft een lange staat van dienst in de publieke sector, zowel bij diverse internationale organisaties zoals het Internationale Strafhof en Eurojust als daarvoor in de nationale politiek als fractievoorzitter van D66 en als lid van het Europees Parlement. Daarnaast heeft ze veel met bedrijven en NGOs in binnen- en buitenland gewerkt en verschillende toezichthoudende functies gehad.

7. Klokkenluidster politie wordt nu zelf ontslagen

In april 2020 werd bekend dat de agente die tot twee keer toe misstanden heeft aangekaart binnen de politie, werd ontslagen. De agente werd onder meer schending van haar ambtsgeheim en schending van haar ambtseed verweten. Naar aanleiding hiervan riep TI-NL de Tweede Kamer op om meer aandacht te besteden aan de behandeling van klokkenluiders binnen de politie.

8. TI-NL publiceert werkgeversguidelines: “How to implement an effective Speak Up framework”

In december 2020 heeft TI-NL de Speak Up guidelines voor werkgever gepubliceerd. Het eerste exemplaar werd overhandigd aan Raymond Puts, directeur van AWVN, de grootste werkgeversvereniging van Nederland. De guidelines dienen als handreiking voor werkgevers om effectief meldbeleid te implementeren en zo mogelijke misstanden te identificeren en te voorkomen.

9. Politieke Integriteitsindex 2019: meeste affaires wederom bij VVD-politici

De Politieke Integriteitsindex 2019 werd in februari 2020 gepubliceerd door de Volkskrant. De VVD was wederom de partij met de meeste integriteitsaffaires. De meeste integriteitsaffaires betroffen misdragingen in de vrije tijd, zoals dronkenschap en fraude. TI-NL streeft naar een verbetering van de integriteit binnen de Nederlandse politiek.

10. CPI 2019: NEDERLAND STAGNEERT OP ANTI-CORRUPTIELADDER

Op 23 januari 2020 werd Transparency International’s Corruption Perception Index 2019 wereldwijd gelanceerd. In deze gezaghebbende index vergelijkt Transparency International 180 landen op de mate van corruptie in de publieke sector. Hoewel Nederland opnieuw in de top tien eindigde met 82 punten, bleek ons land een voorbeeld van een dalende trend. Twintig jaar geleden scoorde Nederland nog 90 punten, tien jaar geleden 88.

Voor eventuele (pers)vragen kunt u mailen naar communicatie@transparency.nl of bellen naar 0681083627.