Transparantie financiële belangen leden EU Artificial Intelligence Board nodig

Bart VolleberghAlgemeen, Belangenverstrengeling, Europees, Tech

AMSTERDAM, 13 september 2021 – Onze directeur Lousewies van der Laan sprak afgelopen vrijdag op het congres “Leiden Revisited 2021 – Law & AI” op de Universiteit van Leiden over de nieuwe werkgroep ‘Tech4Transparency’ van Transparency Nederland, en de risico’s en kansen die Artificial Intelligence (AI) biedt in de strijd tegen corruptie. Daarnaast benadrukte ze het belang van AI-kennis in de publieke sector, en pleitte voor een transparant Europees orgaan dat toezicht zal houden op de naleving van de voorgestelde EU Artificial Intelligence Act.

The Tech4Transparency Coalition

In de wereldwijde strategie van Transparency International voor de komende 10 jaar “Holding Power to Account” wordt AI aangemerkt als belangrijke technologie in de strijd tegen corruptie.

Transparency International heeft de afgelopen jaren al eerder gebruik gemaakt van AI technologie, met als interessant voorbeeld het lokale chapter van TI in Ukraïne, dat een tool ontwikkelde waarmee fraude bij openbare aanbestedingen geïdentificeerd kunnen worden, genaamd Dozorro. Deze tool werkt met behulp van een speciale technologie die in staat is om offertes met een hoge kans op corruptie te flaggen. Wanneer de verdenking juist blijkt, onthoudt het systeem dit en op deze manier is het AI algoritme in staat om een steeds accuratere beoordeling te geven.

TI-NL wil aan de wereldwijde strategie van TI bijdragen door samen met experts uit de tech-wereld in kaart te brengen welke technologieën en mogelijkheden er zijn voor het bevorderen van transparantie en integriteit, in een werkgroep genaamd ‘Tech4Transparency’.

Het Belang van AI Kennis

In haar pitch op het congres in Leiden benadrukte Lousewies van der Laan dat het heel belangrijk is dat iedereen AI leert begrijpen, gezien de manier waarop AI en soortgelijke technologieën onze manier van leven en maatschappij significant zullen veranderen. Aangezien AI nu vooral wordt toegepast in de private sector, is dat ook waar de technische expertise te vinden is. Gezien de potentie van AI in de publieke sector is het van belang dat iedereen een basis aan AI kennis heeft. Bovendien zal relevante wetgeving van de overheid en politici komen, en daarvoor is het bijzonder belangrijk om hier in technologische skills te investeren. Wanneer wetgevers deze kennis en kunde missen, lopen zij immers een groter risico om ten prooi te vallen aan lobbyisten met zakelijke belangen.

Van der Laan gaf het voorbeeld van Finland, één van de eerste landen met een gratis online nationale AI cursus, die inwoners en zelfs basisschoolleerlingen aanmoedigdt om de cursus te volgen. In Nederland bestaat een soortgelijke cursus ook: ‘De Nationale AI-Cursus‘, die in tegenstelling tot de Finse cursus nog weinig bekend is. Hierin zou Nederland dus een goed voorbeeld kunnen nemen aan Finland.

De Wet op Kunstmatige Intelligentie

In het kader van de door de Europese Commissie voorgestelde Wet op Kunstmatige Intelligentie, noemde Van der Laan ook het European Artificial Intelligence Board (EAIB) dat in de toekomst grote invloed zal hebben op het vormen van nieuwe wetgeving, alsmede op de naleving van bestaande wetgeving. Van de bestuursleden is het in de huidige vorm niet vereist dat persoonlijke financiële belangen onthuld worden. Van der Laan benadrukte in haar pitch dat het belangrijk is voor de integriteit en transparantie van de EAIB dat deze informatie publiekelijk beschikbaar is. Op deze manier kan verzekerd worden dat het EAIB het Europese volk dient, en niet big tech- of persoonlijke financiële belangen.

Lousewies van der Laan spreekt op ‘Leiden Revisited 2021 – Law & AI’

De komende tijd zullen updates over het Tech4Transparency initiatief op onze website en social mediakanalen geplaats worden. Meld je aan en doe mee!