Programma

Programma UBO-conferentie: de zoektocht naar het verborgen kapitaal

Bart VolleberghAlgemeen

Amsterdam, 30 juni 2022. Aanstaande vrijdag 1 juli is het zover en vindt de UBO-conferentie: de zoektocht naar het verborgen kapitaal over beneficial ownership en de strijd tegen illegale geldstromen plaats! Op deze pagina vindt u het volledige programma met de sprekers en tijden. 

Vacature

Agenda


10:00 – 10:15

  • Welkomstwoord, Arnold Merkies (Tax Justice Nederland)
  • Videoboodschap, Lousewies van der Laan (Transparency International Nederland)

10:15 – 10:45

What is BO transparency and why does it matter? (Engelstalig)

Wat zijn de huidige ontwikkelingen met betrekking tot het achterhalen van verborgen assets van gesanctioneerde Russische personen en organisaties? Hoe transparant zijn UBO-registers in Europa?

Maira Martini, Research & Policy expert (Transparency International)


10:45 – 11:30

Opsporen van vermogen van gesanctioneerde personen en organisaties

Opsporen van vermogen van gesanctioneerde personen en organisaties uit Rusland. Hoe wordt onderzoek gedaan naar structuren met Nederlandse brievenbusmaatschappijen en de wijze waarop deze worden misbruikt door gesanctioneerde personen en buitenlandse multinationals en hoe wordt daarbij omgegaan met het gebrek aan transparantie?

Henk Willem Smits, Follow the Money


11:30 – 12:00

The BO data challenge (Engelstalig)

Overzicht van effectieve methoden voor het verzamelen en publiceren van UBO-data en de wijze waarop normen voor toegang, structuur en kwaliteit het gebruik van data kan verbeteren. Voorbeelden van tools die worden gebruikt om gegevens te analyseren.

Alanna Markle, Open Ownership


12:00 – 13:00

Lunch


13:00 – 13:45

De illegale trustsector

Onderzoek naar het gebruik van de Nederlandse illegale trustsector door Russische bedrijven. Welke inzichten heeft het opgeleverd, hoe werd de data verzameld, welke obstakels werden ondervonden en hoe werden deze aangepakt?

Linda van der Pol en Romy van der Burgh, platform Investico


13:45 – 14:30

Onderzoek naar de mondkapjesdeal van Sywert van Lienden

Onderzoek naar de eigendomsstructuur achter de mondkapjesdeal van Sywert van de Lienden. Hoe verliep de zoektocht naar de beneficial owner?

Stefan Vermeulen, NRC


14:30 – 15:00

Europese maatregelen voor meer transparantie

Europese maatregelen ter bestrijding van witwassen, financiering van terrorisme en belastingontwijking en de implementatie daarvan in Nederland.

Paul Tang, Europees Parlement


15:00 – 16:00

Paneldiscussie: Transparantie over bedrijven in Nederland

Moderator: Arnold Merkies, Tax Justice NL


16.00 Borrel


Civil Society Advancing Beneficial Ownership Transparency (CSABOT) is a project that implements the Preparatory Action – Capacity Building Programmatic Development and Communication in the Context of the Fight against Money Laundering and Financial Crimes. This project is performed by Transparency International Secretariat (TI-S), together with Tax Justice Network (TJN), Transcrime – Università Cattolica del Sacro Cuore (Transcrime – UCSC) and the Government Transparency Institute (GTI), under a contract with the European Union represented by the European Commission. The opinions expressed are those of the contractors only and do not present an official view of the European Commission.