hoofdverdachten

Fraude op het spoor bij Nederlands trustkantoor

Lotte RooijendijkCorruptie, Feature, Fraude, Nationaal, News, Nieuws, Witwassen

Amsterdam, 6 december 2016 – In een strafrechtelijk onderzoek naar een eigenaar van een Nederlands trustkantoor heeft de FIOD samen met buitenlandse autoriteiten op veertien plaatsen in de provincie Utrecht, Duitsland, Monaco en op Curaçao invallen gedaan. De FIOD heeft de eigenaar van het trustkantoor aangehouden op verdenking van belastingontduiking, valsheid in geschrifte, mensensmokkel, oplichting en witwassen. Hij zou hiermee miljoenen euro’s hebben verdiend.

De hoofdverdachte leidt een trustkantoor en is eigenaar van diverse bedrijven in Nederland. Het Openbaar Ministerie maakte vrijdag bekend dat het geld betaald door de klanten voor de levering van de trustdiensten (gedeeltelijk) op rekeningen van de verdachte in Monaco, Zwitserland en Hongkong zouden zijn gestort. Over die bedragen zou de trusteigenaar geen of te weinig belasting hebben afgedragen voor de periode 2010 tot en met 2013. Ook zijn echtgenoot staat onder verdenking van illegale activiteiten.

Boekenonderzoek belastingdienst aanleiding van invallen

De FIOD kwam de zaak op het spoor tijdens een boekenonderzoek van de belastingdienst naar vier bedrijven van de hoofdverdachte. Dit vormde de aanleiding voor de invallen waarbij de FIOD onder anderen vijf woningen en drie bedrijfspanden in de provincie Utrecht doorzocht. In de hoofdwoning van de eigenaar van het trustkantoor is naar verluidt 27.000 euro in beslag genomen. Op verzoek van de FIOD doorzochten buitenlandse autoriteiten een trustkantoor op Curaçao, in een woning met bedrijfsruimte in Duitsland en in een bedrijfspand en een woning in Monaco, waarbij bij de laatste meer dan 100.000 euro in beslag zou zijn genomen. De FIOD zou 360 verhuisdozen aan administratie en digitale gegevens hebben meegenomen voor onderzoek. Er is daarnaast beslag gelegd op onroerend goed, auto’s en diverse bankrekeningen in Nederland, Duitsland, Monaco, Zwitserland en Cyprus. De FIOD zou in totaal voor ongeveer 7 miljoen euro in beslag hebben genomen.

Mensensmokkel, valsheid in geschrifte en witwassen

Ook wordt de eigenaar van het trustkantoor samen met zijn vrouw verdacht van mensensmokkel, valsheid in geschrift en oplichting. Het echtpaar zou Russen hebben geholpen om naar Nederland te komen en zich hier te vestigen. Deze Russen hebben naar verluidt duizenden euro’s per maand betaald aan de verdachten in ruil voor deze diensten. De eigenaar van het trustkantoor zou de Russen bij één van zijn eigen bedrijven op de loonlijst hebben gezet. Vermoedelijk werden hiervoor valse arbeidscontracten en loonstroken opgemaakt, waarmee de IND zou zijn opgelicht en bewogen tot afgifte van een (tijdelijke) verblijfsvergunning.

Daarnaast is er een vermoeden dat de hoofdverdachte bij de aankoop van onroerend goed gelden heeft witgewassen. Bij de aankoop van vier panden vermoedt de opsporingsdienst dat de man de panden heeft gekocht met gelden afkomstig uit misdrijven.

Nederlands trustkantoor

In het persbericht van het Openbaar Ministerie werden zowel de naam van de verdachte als de naam van het trustkantoor niet genoemd. Volgens het Financieele Dagblad (FD) zou het gaan om de eigenaar van trustkantoor Blaustein CS in Amersfoort, die sinds oktober 2010 een trustvergunning heeft bij De Nederlandsche Bank (DNB), de toezichthouder die de trustsector controleert. Al langere tijd wordt er stevige kritiek geuit op de trustsector, onder andere door DNB, omdat trustkantoren zich volgens de toezichthouder niet voldoende inspannen om illegale transacties te voorkomen. DNB stelt dat een strafrechtelijke vervolging van een trustkantoor of een trustbestuurder een reden kan zijn tot het nemen van bestuursrechtelijke stappen. Dit zou kunnen betekenen dat de toezichthouder de trustvergunning opnieuw gaat evalueren en de bestuurder gaat toetsen op geschiktheid om een functie in de financiële sector te vervullen.