Vijlbrief

OM eist de corrupt verkregen 300.000 euro terug van oud-wethouder Jos van Rey

Lotte RooijendijkAlgemeen, Belangenverstrengeling, Corruptie, Integriteit, Nationaal, Nieuws, Rechtspraak, Witwassen

Amsterdam, 6 juli 2018 – Het Openbaar Ministerie (OM) eist 300.000 euro van de Roermondse oud-wethouder Jos van Rey. Het gaat om het geld dat de voormalige wethouder zou hebben verkregen via corruptie en witwassen. De eis is het gevolg van de eerdere veroordeling van Van Rey wegens ambtelijke corruptie en het schenden van de geheimhoudingsplicht. De ontnemingszaak start woensdag voor de rechtbank in Rotterdam.

Van Rey werd vorig jaar december in hoger beroep veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van twaalf maanden. Het gerechtshof in Den Haag achtte het bewezen dat Van Rey zich schuldig heeft gemaakt aan corruptie, stembusfraude, het lekken van vertrouwelijke informatie aan een kandidaat-burgemeester in Roermond en witwassen. Hij zou in zijn periode als wethouder in Roermond (van 1998 tot en met 2012) onder meer giften hebben aangenomen van de bevriende projectontwikkelaar Piet van Pol. Van Pol had zakelijke belangen in de gemeente van Roermond waar hij projecten realiseerde. Van Pol kreeg negen maanden voorwaardelijke celstraf op en een geldboete van 40.000 euro.

Met dezelfde munt terugbetalen

Het geld dat Van Rey over zou hebben gehouden aan de corruptie eist het OM nu terug. Justitie bevestigt vooralsnog niet of het geëiste bedrag klopt. “Dat wordt volgende week duidelijk in de rechtbank”, aldus een woordvoerder. Dat het OM zou proberen om geld terug te eisen bij Van Rey, meldde Dagblad De Limburger eerder in mei al.

In januari 2018 ging Van Rey nog in cassatie tegen de eerdere veroordeling, ondanks dat de uitspraak van het gerechtshof in Den Haag een stuk milder uitviel dan de twee jaar onvoorwaardelijk die het OM in beroep had geëist. Dat de oud-VVD’er desondanks naar de Hoge Raad stapte om cassatie aan te tekenen, komt doordat Van Rey vindt dat er een aantal “onverteerbare zaken” staat in de uitspraak van het hof. ”Zo putte het hof bijvoorbeeld bewijs uit een verklaring die een getuige had afgelegd bij de rijksrecherche terwijl deze getuige later volledig onderuit is gehaald tijdens een nader verhoor ten overstaan van de rechter-commissaris”, stelde advocaat Stevens eerder namens haar cliënt Van Rey.

Cordon sanitaire tegen partij Jos van Rey

Ondanks de slepende rechtszaak was Jos van Rey bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart actief als lijstduwer voor de Liberale Volkspartij Roermond (LVR). De partij was met negen zetels wederom de grootste in de gemeenteraad, maar werd vanwege de zaak rondom Van Rey met een cordon sanitaire door de andere partijen uitgesloten van de collegeonderhandelingen. Het feit dat de LVR al had laten weten dat Van Rey niet opnieuw wethouder zou worden en uit de VVD stapte, hielp niet. In theorie had hij namelijk weer in het college gemogen: zolang zijn veroordeling niet definitief is, wordt Van Rey niet uitgesloten van het bekleden van politieke ambten.

Zaak Van Rey zorgt voor cruciale jurisprudentie integriteitszaken

De zaak rondom Van Rey zorgt voor cruciale jurisprudentie in integriteitszaken, waar de relatie tussen gift en tegenprestatie en gever en ontvanger minder duidelijk is dan bij standaardbetalingen van steekpenningen. Het hof stelde in december dat de omkopingspraktijken raken aan het goed functioneren van het openbaar bestuur, waarin zuiver handelen, objectiviteit en onafhankelijkheid noodzakelijk zijn. Van Rey heeft de integriteit van het openbaar bestuur ondermijnd en het vertrouwen daarin ernstig geschaad. Het hof stelde dat politici zich er te allen tijde van bewust moeten zijn dat hun bestuurlijke werk en privézaken niet door elkaar heen gaan lopen.