fraude

TI-NL aan Minister Blok: neem stappen tegen Eritrees ambassadekantoor

Jens BlomAankondigingen, Algemeen, Corruptie, Fraude, Integriteit, Kwesties, Nationaal, Politiek

Amsterdam, 27 oktober 2020 – Transparency International Nederland heeft per brief aan minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok – de Nederlandse regering opgeroepen om actie te ondernemen tegen het Eritrese ambassadekantoor. Dit in navolging van een onderzoek van radioprogramma Argos, waarin misstanden door het kantoor werden uitgelicht.  

Lousewies van der Laan, directeur van TI-NL: “Transparency International Nederland maakt zich ernstig zorgen over deze praktijken. We roepen de Nederlandse regering op om gedegen onderzoek te doen naar deze misstanden en wederom stappen te ondernemen tegen het Eritrese ambassadekantoor. Nederland moet duidelijk maken dat voor dergelijke afpersing en frauduleuze praktijken in Nederland geen plaats is. 

Inzamelen van geld

Uit het onderzoek blijkt dat diplomaten van het Eritrese kantoor in Nederland zijn betrokken bij het inzamelen van geld onder leden van de Eritrese gemeenschap in Nederland, onder wie asielzoekers. In april startte het kantoor een inzamelingsactie met minimale bijdrage van €100 voor de “strijd tegen corona”. Tijdens de lockdown ging ambassadepersoneel langs de huizen van Eritreeërs in Nederland om geld in te zamelen. Daarbij werden mensen onder druk gezet om te betalen. Zo zouden Eritreeërs consulaire diensten worden geweigerd als hun verwanten in Nederland betaling weigeren. Volgens een lijst met betalingen die Argos heeft ingezien werd bij de collecte zeker €155.000 opgehaald. Ook mensen die juist voor het Eritrese regime gevlucht zijn en nog in asielzoekerscentra wonen staan op deze lijst.

Eerdere maatregelen

In 2017 onthulde Argos al een vergelijkbare praktijk. Toen gingen vertegenwoordigers van het Eritrese kantoor langs de deuren om geld in te zamelen voor een conferentie van de jongerentak van Eritrea’s enige toegestane politieke partij. Wie niet wilde betalen kwam op een zwarte lijst terecht. De Tweede Kamer riep toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra in 2018 al op om op te treden tegen dezelfde praktijken. Destijds werd de hoogste diplomatieke vertegenwoordiger van Eritrea in Nederland, Tekeste Ghebremedhin Zemuy, tot persona non grata verklaard en gedwongen om Nederland te verlaten. Een eis van de Tweede Kamer om het ambassadekantoor te sluiten heeft het kabinet destijds naast zich neergelegd. 

Voor eventuele (pers)vragen kunt u mailen naar communicatie@transparency.nl of bellen naar 0681083627.

Transparency International Nederland brengt u elke werkweek Nederlands en internationaal nieuws over corruptiebestrijding, integriteit en transparantie. TI-NL wil een overzichtelijk en toegankelijk medium zijn, vrij van advertenties en betaalmuren. Om dit mogelijk te maken bouwen wij op de steun van onze lezers. Leest u onze stukken met interesse? Overweeg dan om vandaag een donatie te doen.