vacature

Vacature: juridisch expert op het gebied van klokkenluidersbescherming

Lotte RooijendijkAlgemeen, Feature, Integriteit, Klokkenluiders, Nationaal, Nieuws, Organisatie, Vacature, Wetgeving

Amsterdam, 9 september 2021 – Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging? Ben je afgestudeerd in rechten (WO), heb jij reeds werkervaring op het gebied van klokkenluidersbescherming en lijkt het je een mooie uitdaging om jouw vaardigheden in te zetten voor een maatschappelijk doel? Wil je een bijdrage leveren aan een betere bescherming van klokkenluiders in Nederland en een veiligere meldcultuur? Transparency International Nederland is voor een project op het gebied van klokkenluidersbescherming op zoek naar een juridisch professional. Herken jij jezelf in dit profiel en spreekt onderstaande opdracht je aan? Dan komen wij graag met jou in contact!

 • Startdatum: november 2021
 • Duur: op ad-hoc basis gedurende vier á vijf maanden
 • Uren: in overleg met een gemiddelde van 4 uur per week
 • Overeenkomst: ZZP-modelovereenkomst of 0-urencontract
 • Locatie: flexibel
 • Reageren vóór 20 september 2021

Organisatieomschrijving

Transparency International Nederland (TI-NL) maakt onderdeel uit van civil society organisation Transparency International (TI), de grootste internationale anti-corruptie organisatie van de wereld. TI-NL houdt kantoor in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam en wordt ondersteund door een professionele staf (ongeveer 2,5 fte). TI-NL zet zich in voor een wereld die vrij is van corruptie. Verbetering van transparantie, integriteit en verantwoordingsplicht in de Nederlandse samenleving zijn hierbij essentieel.

Taakomschrijving juridisch expert

 • Juridische ondersteuning bieden bij de uitvoering van een project op het gebied van klokkenluidersbescherming, incl. de voorbereiding van documenten, position papers en rapporten;
 • Analyseren van wetsvoorstellen, -teksten en andere juridische bronnen;
 • (Desk)research uitvoeren voor de implementatie van lopende projecten;
 • Deelname aan bijeenkomsten gerelateerd aan klokkenluidersbescherming (workshops, vergaderingen, lanceringen, trainingen, enz.);
 • Bijdragen aan nauwkeurige en tijdige projectrapportage.

Projectomschrijving

TI-NL wil bijdragen aan een versterkte positie en betere bescherming van klokkenluiders die misstanden (zoals fraude en corruptie) aankaarten. Hiertoe heeft zijn twee subdoelen geformuleerd:

 1. bijdragen aan de totstandkoming/implementatie/evaluatie/lobby van wet- en regelgeving die zorgt voor een betere bescherming (en behandeling) van klokkenluiders.
 2. verhogen van het bewustzijn van de wettelijke verplichting om klokkenluiders in de publieke en private sector te beschermen.

De concrete gewenste uitkomst van dit project is: Nederland neemt wetgeving inzake klokkenluidersbescherming aan die niet alleen de minimumnormen van de EU-klokkenluidersrichtlijn implementeert maar verder gaat om te voldoen aan de internationale best practices op dat gebied. Hiermee wordt de juridische positie van een klokkenluider versterkt en geniet hij/zij betere wettelijke bescherming.

Opdrachtomschrijving

In het kader van dit project voert TI-NL een advocacy- en communicatiecampagne uit voor de versterking van Nederlandse wetgeving op het gebied van klokkenluidersbescherming. Het eerste onderdeel van het project ziet op een effectieve implementatie van de EU-klokkenluiderswetgeving in Nederlandse wetgeving.

Samen met een stagiair en onder begeleiding van een bestuurslid en de experts van de TI-NL Commissie Bescherming Klokkenluiders zorg je dat namens TI-NL onderstaande deliverables ten behoeve van het project kwalitatief sterk en tijdig worden afgeleverd.

Deliverables

 1. Input voor Kamervragen tijdens de behandeling van het wetsvoorstel in de Tweede Kamer en ondersteuning van Kamerleden bij voorbereiding debat.
 2. Een toetsingsrapport (m.b.v. de TI-methodologie) waarin het Nederlandse wetsvoorstel wordt getoetst aan de eisen uit de EU-klokkenluidersrichtlijn en de internationale best practices op het gebied van klokkenluidersbescherming, incl. aanbevelingen om de tekortkomingen te verhelpen en een optimale omzetting aan te moedigen (afhankelijk van publicatiemoment).
 3. Gepubliceerd persbericht met resultaten evaluatierapport (afhankelijk van publicatiemoment).
 4. Guidelines die moeten dienen als handreiking voor werkgevers om een meldbeleid te implementeren dat voldoet aan de eisen van de EU-klokkenluidersrichtlijn en zo mogelijke misstanden te identificeren en te voorkomen (zie de eerdere werkgeversguidelines ontwikkeld door TI-NL o.b.v. de huidige wettelijke eisen ter voorbeeld).

Spreekt deze opdracht je aan en wil je met een gemotiveerd team aan de slag om bij te dragen aan een betere klokkenluidersbescherming en veiligere meldcultuur op de werkvloer? Reageer dan uíterlijk op 19 september 2021 door jouw motivatie en CV te versturen naar Lotte Rooijendijk: l.rooijendijk@transparency.nl.

* Een online screening kan onderdeel uitmaken van de selectieprocedure.