SEC

SEC heeft al 140 miljoen euro uitgekeerd aan klokkenluiders

Lotte RooijendijkAlgemeen, Corruptie, Feature, Fraude, Integriteit, Internationaal, Klokkenluiders, Nieuws, Wetgeving

Amsterdam, 1 mei 2017 – Sinds de klokkenluidersregeling in de Verenigde Staten in 2011 werd ingevoerd heeft de Securities and Exchange Commission (SEC) al €140 miljoen uitgekeerd aan klokkenluiders. De meerderheid van de klokkenluiders komt uit de Verenigde Staten, maar er hebben zich ook 466 West-Europese klokkenluiders gemeld in de afgelopen jaren, waarvan 25 klokkenluiders uit Nederland.

Hoogste beloningen ooit

Klokkenluiden is in de Verenigde Staten een lonende optie aan het worden. De hoogste vergoeding ooit werd in 2014 uitgekeerd en bedroeg €27,5 miljoen. De SEC heeft de klokkenluider nooit geïdentificeerd, noch bekend gemaakt aan welke zaak de beloning verbonden was. Andrew Ceresny, zei in een verklaring dat “de klokkenluider die bij ons kwam met de informatie over een lopende fraudezaak, zeer moeilijk op te sporen zou zijn geweest zonder deze informatie.” De beloning van 20 miljoen euro voor de klokkenluider bij Monsanto is het op een na hoogste bedrag dat de toezichthouder ooit heeft uitgekeerd onder de vlag van het speciale klokkenluidersprogramma. Dit betrof een melding van een voormalig financieel manager van Monsanto over boekhoudfraude bij de zadenproducent.

Klokkenluider Deutsche Bank weigert beloning SEC

In 2016 heeft een klokkenluider die bij de Deutsche Bank boekhoudfraude aan het licht heeft gebracht, een beloning van enkele miljoenen euro’s van de SEC afgewezen. Een voormalig risico-analist van de Duitse bank gaf de SEC informatie waardoor fraude in de boekhouding onthuld kon worden. De Deutsche Bank kreeg hiervoor een boete van 55 miljoen dollar.

De klokkenluider stelde dat niet de bank maar individuele bestuurders een boete zouden moeten krijgen. Volgens hem was het overlopen van personeel van de Deutsche Bank naar de SEC een belangrijke reden van het ongestraft blijven van bestuurders.