Ocean

Narco-a-lago: witwassen in de Trump Ocean Club in Panama

Anne Scheltema BeduinAlgemeen, Corruptie, Feature, Internationaal, Nieuws, Onderzoeken, Private sector, Witwassen

Amsterdam, 20 november 2017 – Vrijdag lanceerde Global Witness een onderzoek naar de eerste internationale licentieovereenkomst die Trump sloot: het bouwen van de Trump Ocean Club in Panama. Het was meteen ook één van zijn meest lucratieve deals ooit. Het onderzoek wijst onder andere uit dat het vastgoedproject Trump in 2010 $75.4 miljoen zou opleveren, maar dat een deel van dit geld afkomstig was van dubieuze investeerders.

Het vastgoedproject kwam voor Trump op een cruciaal moment. Hij was net opgekrabbeld na zijn vijfde faillissement en moest zijn reputatie als succesvolle en legitieme zakenman weer opvijzelen. Het lijkt erop, dat hij daarom niet erg kritisch heeft gekeken naar de afkomst van de financiering van de Trump Ocean Club. Eén van de investeerders was bijvoorbeeld David Murcia Guzmán, een befaamde Colombiaanse oplichter, die drugsgeld witwaste door het kopen van onroerend goed in de VS. Hij heeft recent een straf uitgezeten van 9 jaar in een Amerikaanse federale gevangenis, en thuis in Colombia wacht hem nog eens een straf van 23 jaar.

Trump onder de loep

Sinds Trump president van de Verenigde Staten is geworden, zijn diverse onderzoeken en artikelen gepubliceerd, waarin gekeken is naar de zakelijke belangen van Trump en zijn vermeende contacten met criminelen en andere schimmige figuren. Speciaal aanklager Robert Mueller, die onderzoek doet naar vermeende Russische beïnvloeding van de verkiezingen in de VS vorig jaar, zal ook de vastgoedtak van de Trump business onder de loep nemen. Als het onderzoek van Global Witness een indicatie is, zou het zomaar kunnen dat ook daaruit voor Trump onwelgevallige informatie naar voren komt.

Al eerder meldde de New Yorker dat de Trump Organization mogelijk de FCPA heeft geschonden als onderdeel van een ontwikkelingsovereenkomst in Azerbeidzjan. De Trump Organization zou hebben geholpen een hotel in Azerbeidzjan te bouwen in eigendom van een minister met banden met de Iraanse Revolutionaire Guard Corps, die wordt beschuldigd van witwassen van gelden en terrorisme.

Het investeren in luxe onroerend goed is een gevestigde manier voor criminelen om illegaal verkregen vermogen naar de bovenwereld te krijgen, waar zij het vervolgens vrijelijk kunnen besteden. Geld afkomstig van mensen- en drugssmokkel en georganiseerde misdaad, komt zo dus weer op de markt. In veel landen, is de vastgoedsector onvoldoende gereguleerd, of wordt – in geval van voldoende regulering – onvoldoende gehandhaafd, om deze vorm van witwassen te voorkomen. Er worden betalingen verricht in cash, opportunisme is heersend en door geld gedreven aannemers hebben geen moeite met het aannemen van dubieuze financieringen.

De Trump Ocean Club

Hoe ging het bij de Trump Ocean Club in zijn werk? Units binnen de Ocean Club werden in bulk opgekocht, in contanten betaald door middel van brievenbusmaatschappijen, waarmee de identiteit van de koper verhuld kon worden. Voor iemand die wil voorkomen dat gelden worden witgewassen, zouden er nu allerlei alarmbellen af moeten gaan.

Trump heeft misschien niet op het oog gehad om witwassen te faciliteren toen hij de Trump Ocean Club bouwde, want hij was niet zelf verantwoordelijk voor de verkoop van de units. Maar hij heeft wel zijn ogen gesloten voor wat er gebeurde en zijn deel van de winst opgestreken. Per verkochte unit, streek Trump namelijk een deel van het verkoopbedrag op.

Wat zijn oplossingen voor dit probleem?

Global Witness presenteert enkele oplossingen, zowel voor het geval in Panama, als meer in het algemeen.

  1. Allereerst is het aan de bevoegde autoriteiten, waaronder speciaal aanklager Robert Mueller, om te onderzoeken of de feiten kloppen en, waar mogelijk, de president verantwoordelijk te houden voor zijn rol.
  2. Elk land zou moeten bijhouden wie de uiteindelijk belanghebbenden zijn van bedrijven, trusts en andere juridische entiteiten, en dit als publieke informatie publiceren.
  3. Elk land zou de vastgoedsector verplicht moeten stellen om accurate en volledige cliëntinformatie te houden (know your customer) en de oorsprong van het geld van cliënten te onderzoeken en de legaliteit ervan bevestigen. Op deze manier kun je nergens met je illegaal verkregen vermogen terecht.
  4. Elk land zou advocaten en andere dienstverleners betrokken bij transacties voor hun cliënten, inclusief het verkopen en kopen van onroerend goed of het opzetten van bedrijven of andere juridische entiteiten, moeten verplichten te weten wie hun cliënten zijn en waar hun geld van afkomstig is.

Het volledige rapport is hier te lezen.