Invallen mediabedrijven vanwege gesjoemel sportuitzendrechten

Anne Scheltema BeduinCorruptie, Europees, Feature, Sport, Witwassen

Amsterdam, 11 april 2018 – Gisteren is de Europese Commissie onaangekondigd binnengevallen bij diverse mediabedrijven in verschillende landen. De Europese antitrust autoriteiten verdenken deze bedrijven ervan te hebben gesjoemeld met sportuitzendrechten. Onder andere een afdeling van het bedrijf 21st Century Fox (UK), Fox Networks – het bedrijf achter Fox Sports en Sky sports en eigendom van mediamagnaat Rupert Murdoch – is onderzocht.

De verdenking van de antitrust autoriteiten van de EU betreffen mogelijke kartelvorming en andere concurrentie-schadende praktijken, laat de Europese Commissie weten. In diverse Europese lidstaten zijn gisteravond invallen gedaan. 21st Century Fox heeft al laten weten mee te werken met de autoriteiten.

“Ambtenaren hebben de onaangekondigde inspecties uitgevoerd in verschillende lidstaten bij bedrijven die actief zijn in de distributie van mediarechten en verwante rechten die betrekking hebben op verschillende sporttoernooien en het uitzenden daarvan”, schrijft de Commissie in een persbericht. Hoe de onderzoeken verder zullen lopen is nog vertrouwelijk en nog niet aan termijnen gebonden.

Europese omroepen spenderen miljarden om exclusieve rechten van top-competities te kunnen aanbieden aan hun kijkers. In Nederland heeft Fox Sports bijvoorbeeld de uitzendrechten van de Eredivisie, de Bundesliga en de UEFA Europa League.

Sport en corruptie

Sport is een miljardenindustrie. Het kent verstrengelde politieke en privébelangen. Dit betekent rijke kansen voor corruptie. Maar in de sportsector vinden de meeste afspraken en beslissingen plaats achter gesloten deuren. Hierdoor kan corruptie niet worden aangepakt en blijft het vaak onbestraft.

Corruptie in de sport kent vele vormen. Naast de bekende FIFA– en dopingschandalen, kunnen bijvoorbeeld scheidsrechters en spelers steekpenningen aannemen om wedstrijden te winnen of verliezen (matchfixing). Hieronder wordt ook competitievervalsing verstaan, zoals het onlangs uitgelekte nieuws over voorgestelde afspraken bij de shorttrackcompetitie tijdens Sotsji 2014. Eind 2017 verzocht de Tweede Kamer dat matchfixing beter bestreden wordt en eiste een actieplan van het kabinet – dat is nu ontwikkeling. Maar ook kan het zijn dat clubeigenaren smeergeld vragen voor transfers van spelers. Bedrijven en overheden kunnen sjoemelen met aanbestedingen voor bouwcontracten voor sportbouwwerken. Vaak zit ook de georganiseerde misdaad achter de schandalen die de reputatie van sport hebben aangetast.

Ook het witwassen van geld is een wijdverspreid fenomeen in de sport. Bestuurders in de sportwereld onderschatten vaak de risico’s van witwassen bij bonden en verenigingen. Dit kan bijvoorbeeld plaatsvinden door middel van sponsor– en reclameafspraken. Of het kan zijn door de aankoop van clubs, spelers en sportuitzendrechten. Daarnaast worden door sporters en andere bij de sport betrokken actoren schimmige constructies gebruikt om belasting te ontwijken en ontduiken, via belastingparadijzen en brievenbusmaatschappijen.