World Health Day 2018

World Health Day & Transparency International Nederland

Anne Scheltema BeduinBelangenverstrengeling, Fraude, Gezondheidszorg, Integriteit, Nieuws

Amsterdam, 7 april 2018 – Vandaag is het World Health Day. Met deze internationale themadag wordt sinds 1950 aandacht wordt gevraagd over de staat van de gezondheidszorg wereldwijd. Corruptie in de gezondheidszorg is één van de centrale thema’s van de wereldwijde TI-beweging. Vooral in landen met een lage CPI-score kan corruptie in de zorg – soms letterlijk – een geval van leven of dood zijn. Zo betaalt 59% van alle gevallen in India steekpenningen om toegang te krijgen tot overheidsdiensten.

Hoewel in Nederland iedereen kan rekenen op goede zorg zonder de arts extra te hoeven betalen, is integriteit en zorg ook hier een terugkerend onderwerp. Iedereen heeft recht op corruptievrije en integere gezondheidszorg. Ter gelegenheid van World Health Day, deelt Transparency International Nederland enkele verhalen over corruptie en fraude in de gezondheidszorg.

World Health Day 2018: TI-NL nieuws geselecteerd

Belangenverstrengeling subsidie medisch onderzoek ZonMw – 16 oktober 2017
Begin oktober 2017 werd in het radioprogramma Argos onderzoek over mogelijke belangenverstrengeling in het toewijzen van subsidie voor medisch onderzoek. Ook TI-NL besteedde hier aandacht aan.

OM vervolgt accountant uit de zorgsector voor fraude bij ZSV – 9 augustus 2017
Bij de Rotterdamse zorginstelling ZSV kwam na faillissement zorgfraude aan het licht. In december is de voormalig directeur van de stichting veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar voor het verduisteren van 1,9 miljoen euro. De accountant betrokken bij de fraude werd veroordeeld tot twaalf maanden gevangenisstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk.

Zorgfraude in de Randstad onder de loep bij het OM – 5 juli 2016
Zomer 2016 kwam de zaak rondom ZSV voor het eerst in het nieuws toen een zestal personen uit het bestuur werden aangehouden. Hiernaast werd rond dezelfde tijd ook aanhoudingen verricht in de regio Utrecht. De voormalig manager bouwzaken van een ziekenhuis uit de regio werd verdacht van corruptie en valsheid in geschriften.

Young TI-sessie

Een goede gezondheid vraagt om veilig, gezond en gevarieerd eten. Hiervoor is een integere voedselindustrie cruciaal. Dit is door de jaren heen echter niet vanzelfsprekend gebleken. Young TI besteedde in december aandacht aan dit onderwerp met het evenement ‘De Duistere Geheimen van de Voedselindustrie‘.

Young TI organiseert op 7 juni haar volgende sessie bij het Koninklijk Instituut voor de Tropen.