Israël

De van corruptie beschuldigde Israëlische premier Netanyahu op weg naar nieuwe regeertermijn

Bart VolleberghAlgemeen, Corruptie, Feature, Internationaal, Nieuws, Politiek

Amsterdam, 9 april 2019 – De van corruptie beschuldigde premier van Israël, Benjamin Netanyahu, lijkt vandaag de verkiezingsstrijd met zijn Likud-partij wederom te gaan winnen. Dit zou kunnen betekenen dat Netanyahu, die nu al tien jaar aan de macht is, de langstzittende premier wordt die Israël ooit heeft gehad.

Alleen vandaag hebben de Israëliërs de mogelijkheid om naar de stembus te gaan. Voor het eerst is Netanyahu niet zeker van zijn zege: hij moet het opnemen tegen een geduchte tegenstander. Benny Gantz, die tussen 2011 en 2015 legerofficier was, sloot samen met enkele figuren uit het leger en het politieke midden de formatie “Blauw-Wit”. Volgens de laatste peilingen is er een nek-aan-nekrace tussen Gantz en Netanyahu, die Netanyahu lijkt te gaan winnen.

Verwikkeld in corruptieschandalen

Ondanks de drie corruptiezaken waarin Netanyahu verwikkeld is, lijkt hij onverminderd populair te zijn. Hij is beschuldigd van het aannemen van giften zoals dure sigaren, sieraden en champagne van een aantal miljardairs. In ruil hiervoor zou hij zijn donoren een voorkeursbehandeling geven. De giften zijn in totaal geschat op een waarde van 230.000 euro en worden door Netanyahu afgedaan als zijnde van persoonlijke aard, waar geen prestatie van zijn kant tegenover stond. De tweede zaak betreft een vermeende inmenging op de nationale media. Netanyahu zou geprobeerd hebben een deal te sluiten met de krant Yedioth Ahronot en de nieuwssite Walla. Er zouden allerlei gunstige regelingen voor hen worden getroffen als zij positief over hem zouden berichten. De derde zaak gaat over een poging tot omkopen van de Israëlische rechter Hila Gerstel. Netanyahu bood haar een hogere aanstelling aan, in ruil voor het laten vallen van aanklachten tegen zijn vrouw. Gerstel weigerde dit.

De beschuldigingen staan nog in de kinderschoenen en kunnen daarom geen belemmering vormen voor zijn deelname aan de verkiezingen. Netanyahu bestempelt ze zelfs als absurd: ‘Ik ben het slachtoffer van een ongekende heksenjacht, bedoeld om de uitslag van de verkiezingen te beïnvloeden’.

Kleine kans dat Gantz premier wordt

Gantz werd in 2011 door Netanyahu benoemd tot stafchef van het leger. Hij maakte onder meer naam door als eerste een vrouw als generaal te benoemen. In 2014 leidde hij de bloedige oorlog op de Gazastrook, waarbij zo’n 70 Israëliërs en 2000 Palestijnen omkwamen. Hij is gedurende zijn loopbaan bij verschillende militaire operaties betrokken geweest en geniet veel aanzien binnen de krijgsmacht. Zijn politieke campagne stond dan ook vooral in het teken van de veiligheid in Israel. Hij is, in tegenstelling tot Netanyahu, wel bereid de vredesonderhandelingen met Palestina te hervatten.

De kans is echter niet heel groot dat Gantz premier wordt. Zijn partij loopt voorop in de peilingen, maar om te kunnen regeren komt zijn coalitie zetels tekort voor een meerderheid in het parlement. Daarnaast twijfelen veel Israëliërs of zij op Ganz moeten stemmen. Het is lastig te voorspellen wat van Gantz verwacht kan worden, omdat zijn formatie is samengesteld uit rechtse en linkse partijen.